Este dovedit faptul ca WordPress este cel mai utilizat CMS pentru crearea de websiteuri. Statisticile o dovedesc.
Așa cum scriam si in acest articol, WordPress este o platforma foarte populară. Daca în acel articol introduceam statistici din 2019, intre timp gradul de utilizare la nivel mondial a crescut de la 32,3% in 2019 la 43,6% la final de 2024! Adică aproape jumătate din website-urile de pe Internet utilizează WordPress. În România, la începutul anului 2024 existau peste 160.000 de situri construite cu aceasta platformă, adică peste 49% din siturile românești. Aceste cifre ne dau măsura utilizării și a gradului de încredere în acest CMS.
În același timp, WooCommerce – platforma de vânzări online integrată in WordPress este cea mai utilizată platformă de E-Commerce.
De ce este WordPress atât de atractiv?
Iată câteva din avantajele principale pe care le oferă aceasta platforma:
WordPress oferă opțiuni pentru orice tip de afacere.
WordPress oferă posibilitatea de a dezvolta un website pentru orice tip de afacere. De la firmele mici pana la corporații mari, WordPress oferă libertatea de a crea un site web pentru orice tip de afacere; de la un site de blogger de bază la un site de comerț electronic complicat, această platformă poate fi adaptată perfect. Cu ajutorul pluginurilor disponibile sau prin crearea unora dedicate, poți continua să scalezi site-ul web pe măsură ce afacerea ta crește.
WordPress oferă diversitate. Cu WordPress, puteți crea bloguri, site-uri web de afaceri, site-uri web de comerț electronic, site-uri web de membru (membreship website), website pentru cursuri online, online marketplace, site-uri tip dropshipping, site-uri web afiliate, site-uri web pentru oferte de angajări, directoare de afaceri, site-uri web de licitații, site-uri nonprofit și multe altele.
Accesibil ca nivel de costuri.
WordPress este accesibil pentru afacerea ta dacă ai doar nevoi de bază. Pe măsură ce se adaugă mai multe funcționalități site-ului, acesta poate deveni mai scump, dar în general este relativ accesibil pentru companiile care au nevoie de un site web.
Daca ai cunoștinte de bază în lucrul cu un CMS și mult timp la dispoziție, poți să îți construiești singur site-ul, reducând costurile la 75 – 100 EUR. Acesta este un lucru bun pentru întreprinderile mici și antreprenorii care sunt la început de drum și doresc să experimenteze construirea unui site web. Dar, pe măsură ce o afacere se dezvoltă, este de preferat să investești mai mult în site și să cauți ajutor profesionist.
Prietenos din punct de vedere SEO
Structura WordPress este bine adaptată pentru SEO. Deși puteți adăuga pluginuri pentru a ajuta la SEO, structura site-ului WordPress este excelentă pentru SEO de la bun început. Această structură înseamnă că te vei clasa mai bine în rezultatele căutării și vei genera mai mult trafic pentru afacerea ta. Și la Pointconcept Design, oferim servicii SEO On Page pentru a crește vizibilitatea și traficul site-ului tău.
Ce pericole există pentru un website în WordPress?
Calitatea și cantitatea temelor și pluginurilor
Pentru un developer începător, tentația de a utiliza pluginuri chiar și pentru cea mai banală facilitate este foarte mare. Însă temele și pluginurile piratate sunt cea mai comună sursă de infecții cu malware pe WordPress. În plus, fiecare plugin activat contribuie la scăderea performanțelor site-ului în ceea ce privește viteza de încărcare. Este nevoie ca cel care produce un website să dețină abilități de codare, chiar și de nivel mediu, care îl vor ajuta să creeze cu ușurință funcționalități simple, fără a apela la pluginuri.
Poate fi complicat de învățat
WordPress are o curbă de învățare abruptă. Aparent ușor de utilizat, în lipsa unor cunoștințe prealabile de utilizare a unui CMS poate provoca dureri de cap pentru constructorii de site-uri web neexperimentați. Pentru a învăța WordPress este nevoie de timp și necesită puține cunoștințe de codare.
Vulnerabilități
Popularitatea vine cu un cost. Datorită răspândirii, WordPress este o țintă tentanta pentru atacurile cibernetice. Prin aceasta nu vreau să spun ca este o platformă cu probleme de securitate. În realitate, sunt emise regulat Update-uri și patch-uri de securitate. Însă majoritatea utilizatorilor neavizați nu fac aceste update-uri, lăsând o poartă deschisă pentru hackeri. Cele mai comune greșeli sunt: Parole de Admin slabe; Versiuni neactualizate de soft; găzduire web neadecvată; lipsa unor soluții de securitate.
Concluzie
După ce am lucrat la lansarea a peste 100 de proiecte pe platforma WordPress, pot spune că WordPress este o opțiune fantastică pentru întreprinderile mici, mijlocii și mari deopotrivă. Indiferent dacă dorești să îți construiești un site web singur sau să angajezi o echipă de dezvoltatori web care să o facă pentru tine, în final vei obține un site web uimitor, care te va ajuta să îți extinzi afacerea.